Den största affären någonsin!

Den största affären någonsin!


Att köpa hus

Ska det vara såhär läskigt? Det kanske hör till. Jag och min partner har letat hus ett längre tag nu och vi är väldigt petiga med vart vi vill bo - dels för att vi vill leva snålt och försöka undvika att ha en till bil och dels för att vi vill ha lite distans till grannarna. Vi har alldeles för mycket erfarenhet av störande grannar och är den största anledningen till att vi inte orkar bo i lägenhet igen. Men att köpa hus är väldigt kostsamt och det är så mycket att tänka på, för någon som aldrig ägt sitt boende förut är det så svårt att veta allt man behöver tänka på. Är taket bara solblekt eller är det gammalt och bör bytas ut snart? Den där värmepannan, hur länge håller den? Kommer det dyka upp något som vi inte ens förstått att vi ska ta i beaktelse? Så många frågor som snurrar i huvudet.


Budgivning eller förhandsbud?

Vi har varit på en hel del visningar nu och vi har hittat några objekt vi varit intresserade av - det svåra är att de som varit intressanta har försvunnit innan vi fått chansen att ens gå på visningen… Ett väldigt tråkigt förekommande fenomen eftersom att det blir jobbigt att jaga efter ägarna till varje objekt man är intresserad av och be om en privat visning - innan visningen, för att ens ha en chans att få huset. De som känner/är bekanta med ägarna verkar ju ha ett klart försprång i den här marknaden. Det konstiga är samtidigt att det verkar som att de hus som gått vidare till visning och budgivning har sålts för betydligt mer härikring och ändå så är så många säljare benägna att sälja för 10-15 % över utgångspris innan visning. 


Man vill gärna lägga några extra procent för att få igenom köpet om man är intresserad - problemet är att om objektet är i behov av en hel del renovering så finns det sällan marginal för några extra procent om man ska gå in med förutsättningen att man ska få tillbaka pengarna någon gång också när priserna redan vid utgång är relativt höga. Det känns som att priserna har dragit iväg rejält bara de senaste åren, kan det fortsätta så hur länge som helst eller kommer det verkligen bli en nedgång i huspriserna någon gång? Det pratas om att priserna kan sjunka upp emot 20 % på en del marknader pga. följderna av Corona-viruset - något jag själv har svårt att se. Trots att ekonomin går sämre och att många blir arbetslösa så är det fortfarande boendebrist och noll-ränteläge. 


I det senaste numret av Affärsvärlden lyder förstasidan “Byggstrejken” där de skriver att det krävs 64 000 nya bostäder varje år till 2027 enligt Boverket, samtidigt som nybyggandet rasar i samband med b.la konjunktursoron. Byggandet av nya bostäder hänger alltså inte med efterfrågan och personligen tror jag att ränteläget kommer förbli såhär långvarigt så jag har svårt att se någon större nedgång i huspriserna, om någon alls. Frågan är bara om de kommer stagnera eller fortsätta uppåt? 


Köparens marknad?

På grund av Corona-oron menar ändå många att det är köparens marknad, det har jag inte upplevt riktigt ännu. Det såldes senast igår två hus rejält över utgångspris härikring, säljarna (åtminstone de som låter det bli budgivning) skrattar nog hela vägen till banken. Vad tror ni - kommer priserna att röra sig ner i samband med att de långvariga effekterna av Corona uppenbarar sig, eller kommer de snarare dra uppåt då bostäderna blir än färre och byggbolagen får färre uppdrag? Stagnerar vi någonstans? 


Skulle du köpa nu, eller vänta 6-12 månader om du hade möjligheten att avvakta? Skulle du våga sälja din bostad nu, eller skulle du vänta? Jag är nyfiken på att höra huruvida det är någon som är i en liknande situation, hur denne isåfall tänker och förhåller sig. Det är trots allt den största affären någonsin (för de flesta). 


//Divito


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Comeback & Flashback

Vad hände i maj?

Nu styr vi om fondsparandet till SAVR!