Comeback & Flashback

 Comeback & Flashback

Bild av Pedro Osorio från Pixabay.

Comeback

Det har hänt en del i mitt liv den senaste tiden vilket har gjort att skrivandet blivit helt lagt åt sidan. Det började dock med att jag ifrågsatte om jag hade någonting att bidra med genom att skriva här, vilket min slutsats var - “troligen inte.” men sen kom jag också på att jag startade inte den här bloggen för någon annan, utan för att skriva av mig och samla mina egna tankar på ett ställe där jag kan gå tillbaka för att förstå mina egna resonemang och varför jag agerat som jag gjort och på så vis fortsätta utvecklas och bearbeta min process. Om det bidrar till någon annan är isåfall bara en bonus.


Däremot har det också varit mycket som har tagit mitt fokus helt ifrån börsen och allt därtill (FinTwitt, Börsdata m.m.), varpå det största och det allra senaste är att vi äntligen flyttat in i vårt fantastiskt fina hus! Mycket tid har förstås gått åt flytt och allt som kommer därtill, strö på lite högtider och födelsedagar så blir det inte mycket tid och ork kvar till annat.


Nu har vi börjat landa lite och jag känner att jag får lite tid över för mina andra intressen vilket leder mig tillbaka hit. Det är dags att recappa detta extraordinära år där som så mycket hänt både i världen och i min egna process. Jag ska börja med att summera årets inledning, portföljstruktur och tanke bakom detta. Hur jag hållt mig till min strategi och hur den har förändrats samt årets utfall.


Flashback

Mitt intresse för börsen gjorde en stark comeback i samband med att Corona small till som värst på börsen i slutet av Mars, turbulensen skapade utsökta möjligheter för stockpicking och jag bestämde mig för att ge mig in i leken på riktigt. Enda sen jag hittade till börsen 2017 hade jag lärt mig att indexfonder troligen var mer lämpade för mig och drömmen om ekonomisk frihet kändes orealistisk. Men som jag alltid gör så går jag oftast all-in i det jag gör (tyvärr har jag varit sämre på att hålla i det under en väldigt lång period vilket jag jobbar på att ändra), detta innebar att jag konsumerade extremt mycket om sparande, stockpicking och ekonomisk frihet på en kort stund och fick även med min partner på tåget där vi bestämde oss för att vi ska göra ett helhjärtat försök att nå ekonomisk frihet inom 15 år. 


I tre månader ungefär lade jag ner ohållbart mycket tid och fokus på detta vilket också ledde till att jag insåg att det behöver finnas en bättre balans. Det hjälper varken mig eller mitt sparande att stirra på mina aktieinnehav dagligen när jag ändå är långsiktig. Det blir också väldigt långdraget till nästa månad då man faktiskt får chansen att göra nästa köp som man sitter och suktar efter. 


Recap

Portföljstruktur

I ett av mina tidigare inlägg skrev jag om den s.k. “Drömportföljen” vilket var och är fortfarande “ramen” jag skall försöka hålla mig intill för att sträva efter en god balans bland sektorer och bolag, en riskspridning mellan mer defensiva och mer offensiva aktier. Det är också meningen att majoriteten av bolag inte skall kräva någon djupdykning och analys av varje rapport och nyhet som dyker upp, utan att den skall vara närmast idiot-säkrad med bolag som man kan känna sig trygg med i vått och torrt, på lång sikt. Självklart kan det alltid hända saker som gör att de självklara vinnarna helt plötsligt inte längre är så självklara (se på HM t.ex), men i det stora hela. För även om jag tycker att det är roligt med analys och att läsa om bolag så är ändå ambitionen med mitt sparande att skapa frihet och tid för mig själv, då vill jag inte behöva bearbeta min portfölj dagligen.


Med det sagt så har bolag och viktining förändrats väldigt mycket från “Draft #1” precis som jag förutspådde, som en del av processen har jag gått igenom en mängd bolag och av olika anledningar gjort bedömningen att det finns bättre alternativ eller att viktningen borde justeras. Listan nedan är en kort summering på hur sektorspridningen ser ut enligt plan, samt hur den ser ut för närvarande i “Drömportföljen” a.k.a. Utdelningsmaskinen.






Man kan snabbt konstatera att min faktiska fördelning är väldigt off från min plan för tillfället, men det är okej. Det är som sagt en strävansbild att röra mig mot fördelningen till vänster i bild för att få en jämn riskspridning och en mer balanserad portfölj. Samtidigt är det också planen att försöka köpa andelar i respektive innehav när de ser lite billigare ut och avvakta med de som ser lite dyrare ut. Därav anledningen till att jag t.ex. är väldigt överviktad i sällanköpsvaror (betting & casino) och fastighetsbolag och underviktad i dagligvaror. Fastighetsbolagen har fått tagit ordentligt med stryk under coronapandemin medan dagligvaror till stor del varit en “safe-haven” för investerare i dessa tider. Övervikten i sällanköp är en konsekvens av mitt impulsiva agerande i samband med sektorrotationen den 9:e november (men mer om det framgent). Min ambition nu när det mesta ser dyrt ut är att fortsätta investera och börja snitta in mig i de innehav som jag vill ha även om de ser relativt “dyra ut” för att närma mig målbilden. Jag kommer att gå närmare in på innehaven i nästa inlägg.


Strategi och efterlevnad

Som tidigare nämnt präglas min strategi främst av en välbalanserad utdelningsportfölj med många innehav, den har varit densamma från början, men det var inte det enda. Utöver detta så har jag ett månadssparande i fonder som får tugga på i vått och torrt. Det totala fondsparandet utgör ca 30 % av mitt månadsspar, varpå detta också kan delas in i två delar där 10 % går direkt till fyra stycken likviktade indexfonder (USA, Asien, Europa, Global) och resterande 20 % fördelas över sju stycken aktivt förvaltade fonder med god rabatt hos SAVR.


Med fondsparandet försäkrar jag mig med att jag alltid sparar per automatik hur än börsen ter sig. Men främst fungerar det som en försäkring mot mig själv - om det skulle visa sig att min egna strategi och mina egna aktieval slår fel. Då vet jag att jag alltid har ett sparande som följer börsens utveckling med mina indexfonder och att mina aktivt förvaltade fonder roddas av några av branschens bästa förvaltare som historiken tyder på att de vet vad de sysslar med. Dessutom så missar man den största delen av tech-sektorn när man kräver att bolaget delar ut pengar vilket gör fonder med tech-fokus till ett givet komplement till utdelningsportföljen. 


Tillväxt?

Det som förändrats, om man nu kan se det så - är att lagt lite fler slantar på tillväxtaktier. Det har hela tiden varit ambitionen att ha en tillväxt/case-portfölj på sidan av för att “pröva vingarna” även där och även ge mig själv förutsättningen att faktiskt äga bolag som inte delar ut något, även om det inte kommer vara huvudfokus. Idén är att månadssparandet skall fördelas enligt:


Indexfonder:         10 %

Aktivt förvaltade fonder: 20 %

Utdelningsaktier: 50 - 70 %

Tillväxtaktier:                 0 - 20 %


Nedan finner är en total portföljfördelning per den sista december, 2020. Sett till denna så ser det förstås ut som att fördelningen är off men det är för att jag prioriterade främst utdelningsaktier i samband med att det var den största “rean” under mars när jag sålde av mina fonder som var 100 % av min portfölj vid tillfället. 





I det stora hela har jag följt min strategi bra och hållt mig till mina utdelningsaktier trots att tillväxtaktier uppenbarligen visat sig som de stora vinnarna under året. Av de “hypade” bolagen så har jag trots allt lyckats ryckas med på Embracer och Evolution-tågen men de passar bra in i min strategi av flera anledningar så jag ser inte det som någont negativt i dagsläget. 


Det jag däremot känner mig mindre nöjd över och där jag klev ifrån min strategi som mest var just vid sektorrotationen som uppstod den 9:e november i samband med att Pfizer annonserade det första färdigställda COVID-vaccinet. Jag agerade alldeles för impulsivt och slängde mig på köpknappen alldeles för tidigt. När jag såg corona-vinnarna störtdyka såg jag min chans att öka på ordentligt och tog från lite reserver samt sålde även av några utdelare som inte rört sig särskilt mycket för att få loss lite mer pengar.


Rent krasst har inte det här varit något dåligt för min totalavkastning eftersom att som jag förväntade mig så har dessa corona-vinnare stigit rejält igen och har visat sig vara bra affärer. Däremot så har också mina utdelningsaktier som jag sålde/minskade också stigit, många relativt mycket. Det känns mindre bra, även om det också var en självklarhet så visade det sig att jag fick en mycket sämre magkänsla av att sitta på en större del innehav där kursutvecklingen är allt gentemot dem aktier jag känner mig trygga i att man näst intill är garanterad en avkastning i form av utdelning (under normala förutsättningar). 


Det är ingen större skada skedd i den stora perspektivet men det var en lärorik upplevelse då det tydliggjordes vilken typ av risk jag känner mig bekväm i. Jag bryr mig inte det minsta om mina utdelare sjunker lite i värde eftersom att jag gladeligen köper dem billigare då och vet att jag kommer få min utdelning oavsett (igen, i det stora hela - inga garantier så klart). Medan när jag sitter på aktier som inte delar ut någonting tycker jag det är jobbigt att se innehaven sjunka mycket. Är det rationellt? Oklart. Är det en bättre strategi än tillväxt? Troligen inte om man är duktig på analys och hittar vinnarna. Det gör detsamma, det viktigaste är att du har en strategi som du känner dig bekväm med, en strategi där du sover gott om nätterna.


Utfall

Det har varit ett extraordinärt år för oss alla och det känns som att det inte krävdes allt för mycket expertis för att lyckas  på börsen när man ‘började’ i år när nästan allting gått uppåt, därför vill jag inte dra några för stora slutsatser av året utan summerar det som en bra start på min resa mot ekonomisk frihet men jag går ödmjukt in i 2021 utan några stora förväntningar. Nedan är en summering på min totala utveckling på Avanza under 2020.






Staplar man upp portföljerna såg det ut som följande:


Indexportföljen: +   7,90 %

Aktiva fondportföljen: +  13,40 % 

Tillväxtportföljen:                  + 69,00 %

Utdelningsportföljen: + 40,00 %


Portföljvärde

Den totala portföljen uppgick vid årsskiftet till 195 640 kr, i samband med månadens insättning har jag i skrivande stund nått nästa milstolpe på 200 000 kr investerat kapital! 




Utdelningar, 2020

Nedan har vi en summering på hur utdelningarna har utvecklats under året. En bild som kanske inte säger allt för mycket med tanke på att det är mitt första år “på riktigt” på börsen och som utdelningsinvesterare, i kombination med kanske hälften av börsens bolag har slopat eller sänkt sin utdelning. Men det är ändå intressant att se hur det ter sig. 





Totalt uppgick årets utdelningar till 1 427 kr, inte mycket att hänga i granen jämfört med de flesta på FinansTwitter men jag ser ändå att min ‘snöboll’ är i rullning! Kikar jag på min prognos för 2021 just nu så lutar nästa års utdelningar mot 5 000 kr utan att jag skulle göra något nytt köp eller utan att någon höjer sin utdelning. Det är ca 250 % upp bara där. Jag vill vara försiktigt optimistisk och avstår att göra en djupare prognos av vad det faktiska utfallet kan bli tills att jag har varit “med i leken” ett år under en (förhoppningsvis) mer normal börs.


Tack 2020

2020 var ett oerhört händelserikt år i mitt liv, trots mörkret som präglat världen i denna pandemi så har mycket positivt ändå kommit ur det för min egna del. En fast anställning på en arbetsplats med fantastiska kollegor jag stormtrivs på, jag har tagit ett beslut att bli ekonomisk fri och gjort en realistisk (?) plan till hur det kan nås tillsammans med min partner. Slutligen har vi också hittat och nyss flyttat in i vårt drömhus. Tack 2020! Välkommen 2021, mot nya utmaningar!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad hände i maj?

Nu styr vi om fondsparandet till SAVR!